Udviklingsforeningen Bjerge Sydstrand
 
Billeder fra Bjerge Strand området  

HISTORIK

Oprindeligt hed hele område, som i dag kaldes Bjerge Nordstrand og Bjerge Sydstrand, Bjerge Os eller Bjerge Aas. Der er lidt forskellige betegnelser for strandene, den sydlige (syd for Sukkerkanalen) hed eller hedder Ornum Strand, som var det mest brugte navn i 1930'erne. Senere blev det omdøbt til Bjerge Sydstrand.

I løbet af årene er der sket betydelig landvinding, hvilket har flyttet byggelinien, som var 100 meter i 1937, indtil den blev lagt fast ved lov i 1994 til 300 meter. Se folderen herom.

Billederne i begge marginer er gamle fotos og postkort.

Sukkerkanalen blev gravet i 1940 for udledning af spildevand fra Sukkerfabrikken. Hvornår udledningen herfra stoppede er ikke oplyst.

Stranden var et yndet udflugtsmål for de lokale fra området, som dette postkort viser:


Herunder et gammelt postkort fra Gunhild & John Ågrens købmandsforretning på sydsiden af Osvejen lige nord for, hvor Brovejen ender. Gunhild & John byggede den lille forretning i ca 1959. Det er maler Poul Jensen, Høng, der holder med sin blå Opel Olympia varevogn årg 1952 udenfor forretningen.

Kilde: Flemming Rønholt Hansen.

1. august 1948 udbrød der en brand, som menes at være opstået i nærheden af, hvor det nye Fredskovens Ishus ligger. Det blev en meget omfattende brand, så en stor del af området måtte tilplantes igen.

Der er meget mere historie, som kan læses her:
Bjerge Os 1
Bjerge Os 2

Kilde: Gørlev lokalhistoriske Arkiv

Billeder fra Bjerge Strand området
Billeder fra Bjerge Strand området
Billeder fra Bjerge Strand området